VM-krönika, slutspelet

Någon mästertippare blir jag nog aldrig men ett rätt har jag så här långt. Belgien spelar semifinal mot Frankrike, kanske den moraliska finalen. Båda lagen har haft en svår resa fram till dagens match, om man ser till motståndet. Båda lagen imponerade stort på mig i kvartsfinalerna. Frankrike var överlägsna Uruguay och vann hur säkert som helst med 2-0. Utan Cavani var Uruguay uddlösa men även med Edison i laget hade sydamerikanerna inte kunnat rå på Les Bleus. Frankrikes ställs mot Belgien i den ena semifinalen, ett Belgien som visade på stora kvaliteter i sin åttondel, när man under matchens sista 25 minuter vände ett 0-2 underläge mot ett välspelande Japan till seger 3-2. VM: s bästa offensiv så här långt. I kvartsfinalen betvingade ”de röda jävlarna” VM: s största favorit Brasilien med 2-1, ett resultat som inte speglade händelserna på plan. Brasilien var bra, mycket bra i den andra halvleken och hade totalt 9-3 i skott på mål. Vi vet dock, att matchen vinner alltid det lag, som gör flest mål och så hade Belgien Kevin De Bruyne, och Eden Hazard. Brasilien spelade lysande emellanåt men saknade kraften, styrkan i de avgörande momenten. De räckte inte med en elegant spelande Neymar, som gång på gång frispelade sina lagkamrater. Några av lägena var som straffsparkar. Får bara inte missas! Kroatien har haft den tuffaste vägen till semifinalen, 2 x 120 minuter plus straffsparksläggning mot Danmark och Ryssland tar såväl fysiskt som psykiskt. Speciellt matchen mot hemmafavoriterna i kvartsfinalen, med ett enormt publiktryck, måste kännas i kroppen längre än till onsdag. Tror därför att England har en gyllene chans, att gå till final för första gången sedan 1966. Kanske blir det äntligen så att, ”Football is coming home”. Videon handlar om det ständiga hoppet att England skall vinna VM igen, att Harry Kane, the Hurricane, skall få lyfta VM-bucklan den 15 juli på Luzjnikistadion. Enligt brittiska media och brittiska supporters är de ju bäst och har alltid varit det.
Englands väg till semifinalen var enklare mot ett Sverige, som försvarsmässigt inte riktigt nådde upp till vad man presterat tidigare. Två grova markeringsmissar blev vårt Waterloo. ”Granen” förmådde denna gång inte riktigt hålla ihop försvarslinjen. Granqvist såg lite sliten ut, det var inte samma energi som tidigare. Tom Prahl hade varnat för de fasta situationerna men vid Englands första mål ställdes vår minste spelare, Emil Forsberg mot deras längste, Harry Maguire. Robin Olsen, en av de bästa målvakterna i detta VM var tyvärr också lite felplacerad. Även tvåan var en miss. Emil Krafth hade ingen koll på Dele Alli, när han enkelt kunde nicka in 2-0. En klassisk försvarstavla, att följa boll istället för markering. Framåt skapade vi lika mycket som britterna men ack så uddlöst i avslutningarna. Tycker faktiskt synd om Marcus Berg, som trots allt skapar så mycket men ändå inte får till det. Tyvärr, en konsekvens av, att han spelar i en för dålig liga. Slutsummering av VM och av den svenska insatsen får jag återkomma till.
Men nu först två spännande semifinaler. Jag står fast vid mitt tidigare tips, att vi får en ny världsmästarnation. I finalen kommer Belgien och England att mötas och tyvärr England, ”Football is not coming home”.

Hälsar!

Helgonet 48

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.