Vem försvinner, vem vinner del 1?

Så är EM äntligen igång och jag tycker att inledningen varit positiv. Lagen satsar framåt, Turkiet undantaget, och vill verkligen vinna. Ännu lite tidigt att uttala sig om vilka spelare, som kommer att profilera sig men flera av de gamla namnen verkar vara i god form. Av favoriterna, så här långt, är det bara Österrike som floppat. Allt tyder på att de flesta av de stora favoriterna går vidare.
Öppningsmatchen, Frankrike – Rumänien, slutade 2-1. Det skall fransmännen känna sig väldigt nöjda med. Rumänien har det inte talats så mycket om men de imponerade med ett starkt försvarsspel och en vass forward i Andone. Ingen match det direkt slog gnistor om. Det gjorde det kring Frankrikes lille bolltrollare Dimitri Payet, som var skillnaden mellan de två lagen. Han låg bakom de mesta av Frankrikes farligheter, även om de inte var så många och framförallt gjorde han ett fantastiskt segermål i den 89: e minuten. Var också arkitekten bakom ”Les Bleus” ledningsmål, nick av Giroud. Rumäniens mål gjordes på straff av Stancu. De omtalade ”stjärnorna”, Pogba, Griesmann och Giroud gjorde ingen större succé även om Giroud gjorde ett snyggt nickmål. Imponerade gjorde däremot gjorde Matuidi, stark i defensiven, ständigt i rörelse är han nästintill omöjlig att få grepp om. Frankrikes akilleshäl är, som jag der det backlinjen, som måste höja sig många snäpp ifall Frankrike skall gå hela vägen. Det tror jag inte de gör, åttondelsfinal,ja, vinnare nej. Schweiz har nämnts i förhandssnacket, som ett lag med möjligheter att gå långt i turneringen. Tror att de kan göra det trots allt efter 1-0 mot Albanien och då som andra eller tredjelag efter Frankrike. Det var sannerligen ingen övertygande seger. Albanien kunde med lite flyt vunnit matchen, hade två rena frilägen, som borde resulterat. Dessutom spelade Albanien större delen av matchen med tio man. Wales vann tursamt mot Slovakien. Wales är ett hårt arbetande lag med Gareth Bale, som frontfigur. Bales frispark var en delikates men den får också betraktas som en målvaktstavla. Tycker att Slovakien var det bättre laget. Slovakien hade, ett spelmässigt övertag efter Dudas kvittering men mitt i Slovakiens press lyckades Robson-Kanu göra segermålet. Inget av de här lagen går vidare, som etta eller tvåa i gruppen. Ryssland imponerade mot England, välorganiserat, taktiskt, ett väl sammansvetsat lag, som kan gå långt. England var bra spelmässigt men saknade spets framåt. Det oavgjorda resultatet var rättvist även om det var surt för England, att tappa ledningen så sent i matchen. Av de engelska stjärnorna var det bara Wayne Rooney, som levererade, speciellt i den första halvleken, då han var lysande. Tröttnade dock efter en timme och blev helt riktigt utbytt. Harry Kane, skyttekungen i PL var en besvikelse liksom Sterling. Englands ledningsmål var snyggt, frispark av Dier men den får målvakten ta på sitt konto. De här lagen går till åttondelsfinal, som etta eller tvåa i gruppen.
Kroatien mot Turkiet var ett riktigt sömnpiller. Turkiet var riktigt dåliga och kommer inte att gå vidare, inte ens som någon av de bästa treorna. Kroatien gjorde inte mer än de behövde och vann enkelt, även om det bara var med ett mål. Kroatien har spelare, som gör skillnad, Mordric, Racetic och inte minst veteranen Srna och kommer att ta en av de två topplatserna i gruppen. Matchen dömdes av Jonas Eriksson och han gjorde det bra även om han nog borde visat ut någon av turkarna, som såg ut att ha satt armbågstacklingar i system.
Ett överlägset men ineffektivt Spanien vann mot Tjeckien i premiären. Spanien tillhör favoriterna i turneringen och kommer att gå långt men den här gången vinner de inte. Polen ser jag, som en outsider, kan gå långt. Ett välorganiserat lag med spets framåt, inte minst genom Lewandowski. Skall bli intressant att följa deras framfart. Tyskland imponerade i sin premiärmatch liksom motståndarna Ukraina. Den första halvleken var den klart bästa så långt. Tyskland vann rättvist genom mål av nye mittbacken Mustafi och inhoppande, comebackande Schweinsteiger, som på ett karakteristiskt sätt djupledslöpte 40-50 meter innan han mötte ett lysande inlägg från Özil med en perfekt volleyspark. Tyskland vinner gruppen och det vore för mig en stor sensation, om vi inte får se Tyskland i den kommande finalen. Så var det sagt! Polen tar andraplatsen och Ukraina får hoppas på att gå vidare som tredjelag.
Igår kväll såg jag Sveriges kommande motståndare, Italien mot Belgien, i turneringens hittills bästa match över 90 minuter. Sverige möjligheter att gå vidare som ett eller tvåa i gruppen är mycket små. I övrigt se kommentarer i min blogg om Sveriges match. Italien och Belgien tar åttondelsfinalplatserna. Sverige får hoppas på att gå vidare som grupptrea.
Turneringens första stora sensation inträffade, när de gamla landsbröderna Österrike och Ungern möttes i en tät och tuff match, vilket resulterade i en utvisning. Ungern vann helt rättvist och Österrike var en ännu större besvikelse än vårt eget landslag. Var har det lysande spelet från Friends Arena från förra året tagit vägen? Alaba var en skugga av vad jag sett tidigare från hans håll.
I första omgångens sista match kom nästa sensation. Island lyckades, trots stort spelmässigt underläge, få oavgjort mot en av turneringens favoriter Portugal. Island gjorde en klart bättre match än vad Sverige gjorde i förgår och hade 4 vassa avslut på mål, som lätt kunde lett till seger. Portugal var bra och kan gå väldigt långt men Island visade, att det inte finns strykpojkar i den här turneringen och att kollektivet hävdar sig bra mot den individuella skickligheten. Tråkigt att se Ronaldos attityd efter matchen, då han spydde ”galla” över Island för att dölja sitt eget misslyckande. Den chans han hade, i slutet av matchen, gör han normalt sett mål på tio av tio gånger. All heder åt Lagerbäcks Island! Jag tror, att de kan slå Ungern, ta poäng mot Österrike och därmed gå vidare.
Så här tror jag, att det går, grupptreorna får jag återkomma till.
Vidare som etta eller tvåa i grupperna
Frankrike Rumänien
England Ryssland
Tyskland Polen
Spanien Kroatien
Italien Belgien
Portugal Island
Hälsar!
Helgonet 48

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.