The final countdown

Nu börja nedräkningen inför VM-finalen. Det kan bli en ny världsmästarnation men inte, som jag tippade Belgien utan i så fall den stora överraskningen Kroatien. För vem hade väl trott det lilla landet med 4,2 miljoner invånare om att gå hela vägen till final. I finalen väntar Frankrike, som naturligtvis är de stora favoriterna till slutsegern. Les Bleus semifinal mot Belgien var imponerande. Från LLoris i mål, som gjorde en väldigt avgörande räddning tidigt i matchen till Giroud längst fram, som inte är någon målmaskin precis men som gör ett stort arbete i defensiven. Det spelar ingen roll vem som gör målen och Frankrike har målgörare i alla lagdelar. Denna gång var det innerbacken Umtiti, som gjorde segermålet. Belgien hade sina chanser under den första halvleken men efter det att fransmännen tog ledningen sex minuter in i den andra halvleken var de överlägsna belgarna. En besvikelse för mig. De Bruyne blev de sista 45 minuterna bortplockad ur matchen och såg trött och sliten ut. Lukaku isolerades centralt och var helt uddlös. Ett mycket skickligt försvarsarbete av Umtiti och Varan. Hazard var den, som försökte men i sin desperation att försöka tränga igenom fransosernas försvarsmur överdrev han dribblandet och fastnade oftast i Frankrikes försvarslinje. Fellaini var för dagen ganska misslyckad och får ta på sig markeringsmissen vid Umtitis mål. Som sagt Frankrike imponerar och mest, som jag ser det försvarsgeniet Kanté och speldirigenten Griezman. Kanté har en fantastisk förmåga att kunna läsa spelet och är alltid steget före och hans förmåga att ta bollen från sina motståndare är närmast unik. Griezman med sin bländande teknik och sin enastående speluppfattning är arkitekten bakom Frankrikes anfallsspel en mästare också vid fasta situationer. Frankrike är VM:s bästa lag så här långt.
Både England och Kroatien får räknas till VM: s stora överraskningar tillsammans med Sverige och Ryssland. Trodde nog att engelsmännen skulle klara av Kroaterna och efter den första halvleken pekade allt på det. Tidigt ledningsmål efter en fantastisk frispark av Trippier och bud på fler men Kroatien kunde med mycket tur freda sitt mål. Så långt såg då ut som britterna hade räknat hem matchen men då hade man inte räknat med Mandzukic och Perisic. Speciellt den senare vände ut och in på Englands tröga mittbackar Maguire och Stones. Gjorde påpassligt 1-1 och serverade sedan Mandzukic ett pass på silverfat och så var England ett slaget lag. Ivan Perisic är ett stort namn i Italien, i Inter där han är en poängmaskin utan dess like. Har varit aktuell för Manchester United men skrev istället på ett långtidskontrakt med Inter.
Ivan Modric är värd att få spela en VM-final. En fantastisk fotbollsspelare, nära nog komplett och en av dem, som kommer att konkurrera om titeln VM: s bäste spelare. Kroatien har många kvaliteter, inte bara de nämnda och laget har ett stort fighterhjärta, liksom vårt eget landslag. Kommer det att räcka hela vägen? Tror inte det. Frankrike har en betydligt bättre backlinje än England och kommer att kunna tygla Kroatiens offensiv. Tyvärr Modric, du är värd ett VM-guld men så blir det inte. Mitt tips får bli 3-1 till Frankrike. Men osvuret är bäst och hittills har jag inte haft många rätt.
Hälsar!

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.