Maximal otur för Kroatien

Under förra helgen avslutades VM i Ryssland. Turneringen hör långt ifrån till de bästa jag följt. Flera av de senaste mästerskapen men också några på 90-talet, håller jag som bättre.
För att vinna ett VM krävs inte bara skicklighet utan också tur. Frankrikes skicklighet, kan inte ifrågasättas. De hade vad som krävdes men de hade också ett väldigt flyt i finalen. Man brukar säga, att bra lag har det men Kroatien är också ett väldigt bra lag och de hade nog bland de mesta oflyt jag sett i en VM-final. Först något om bronsmatchen. Den matchen vanns tämligen bekymmersfritt av Belgien. Belgarna var verkligen värda den här segern, England hade inte mycket, att sätta emot och siffrorna kunde blivit betydligt större. Ett tidigt mål av Thomas Meunier satte sin prägel på matchen. Britterna orkade inte stå emot Belgiens frejdiga offensiv och när, en av planens dominanter Eden Hazard, gjorde 2-0 i den 82: a minuten var England ett slaget lag. Vill dock understryka, att det var en storartad prestation av det unga engelska laget, att gå så här långt i turneringen. Belgien gjorde en lite sämre match i detta mästerskap och det var mot Frankrike. Enligt mig föll belgarna i den kampen pga. flera taktiska missar. All kredit till Deschamps, som bollmässigt lät Belgien dominera, stängde av De Bruyne och Lukaku från spelet långa stunder. Kvar av Belgien anfallskraft återstod då Hazard, som bokstavligen stångade pannan blodig mot Les Bleus försvarsmur, mästerligt ledd av Umtitti och Varane.
Åter till finalen!
Speglade resultatet det, som hände på plan? Vän av ordning tycker kanske, att resultatet 4-2, inte är något att orda om. I andra halvlek var det väl inte heller så mycket att diskutera sedan Pogba gjort 3-1 och Mbappé 4-2. Kroatien hade en otroligt tuff väg till finalen och orkade inte resa sig ännu en gång, efter den maximala otur de hade i den första halvleken, då Balkansönerna var det bästa laget. En avgörande faktor i händelseutvecklingen var domaren, den argentinske veteranen Nestor Pitana. En gammal klyscha är, att domaren inte avgör matchen men så var det tyvärr i VM-finalen. Tråkigt för Pitana, som hade förtjänat ett bättre eftermäle. I den 18 minuten dömer han en frispark till Frankrike, i en situation som rätteligen borde lett till varning till Griezmann för filmning och Kroatisk boll. Frisparken slår Griezmann och oturligt nog styr Mandzukic bollen i eget mål. Kroatien fortsätter att dominera och Perisic styr rättvist in 1-1 i den 28 minuten. I den 38 matchminuten får Perisic ofrivilligt bollen på armen. Pitana vinkar avvärjande, då träder VAR in. Videogranskarna signalerar helt felaktigt, som jag ser det, till Pitana att han skall granska situationen. Tyvärr faller han för trycket och dömer straff, vilket får en avgörande betydelse för utgången av VM-finalen.
Så kan man förlora en VM-final för att man har en sanslös otur?
Ja, det kan man, Kroatien gjorde det.
Hälsar!
Helgonet 48

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.