Inför slutspelet i VM

Idag är det uppehåll i VM och tid för att reflektera över vad som utspelat sig hittills. Favoriter inför VM har, som vanligt är, varit dagens stora fotbollsnationer, Tyskland, Frankrike, Spanien, Brasilien och Argentina. Gemensamt är att de alla tidigare vunnit VM. Av dessa har Tyskland redan fått respass. Mycket rättvist dessutom. Förlust mot Mexiko och Syd-Korea samt en turlig seger mot Sverige är vad de åstadkommit. Detta glansfulla landslag, som skämde bort oss vid förra VM har i Ryssland varit så långt ifrån sitt forna jag man kan vara. Individuellt ser jag omotiverade föredettingar, som försöker leva upp till något, som inte längre finns där och vad värre är, de tycks ha förlorat sitt hjärta för fotboll och för sitt land. Det har hänt ”de stora” förr. Färskt i minne har vi väl Brasiliens insats vid förra VM. Argentina var på väg ut efter svaga insatser mot Island och inte minst förnedringen mot Kroatien men de reste sig på nio och började spela som ett lag. Argentina kan nog gå till kvartsfinal. Ronaldo hade en magisk kväll mot Spanien. Blev sedan hjälte mot Marocko och har hittills varit allt för Portugal i offensiv väg. Laget är inte lika starka defensivt, som man var under EM 2016 och kommer inte att räcka till mot Uruguay i åttondelsfinalen. Frankrike har inte imponerat så här långt och i dem ser jag inte heller något kvartsfinallag. På den halvan tror jag på en kvartsfinal mellan Argentina och Uruguay. De senare har imponerat stort på mig så här långt. Starka i defensiven och med VM: s vassaste anfallspar i Suaréz och Cavani kan det bära väldigt långt. Brasilien har varit trögstartat. Blixtrar till emellanåt men faller långa stunder ned i ett ineffektivt spel i lågt tempo. Nyckelspelaren är utan tvekan Neymar, som, efter sin skada verkar vara på väg tillbaka i gott slag. Längre än till kvartsfinal räcker det inte, där väntar Belgien, som i åttondelsfinalen möter Japan en av VM:s, tillsammans med Sverige största överraskningar. Japan har gjort en fantastisk insats så här långt men mot ”de röda jävlarna” från Belgien räcker de inte till. I Belgien finns stjärnglans i massor (Lukaku, Hazard, Fellaini, Kompany, Courtois…), men samtidigt består den unga ”gyllene generationen” av spelare utan rutin från stora mästerskap med landslaget och det måste de hantera för att gå hela vägen. Således på den halvan semifinal mellan Uruguay och Belgien.
Den stora överraskningen på den andra halvan är glädjande nog vårt eget land. Danmarks avancemang sätter jag på flytkontot. Det högsta oddset på Sverige som världsmästare är 300 gånger pengarna. Kanske man skulle satsa en ”hundring” på det! Möjligheten att gå vidare har jag trott på men inte som gruppetta. Nu väntar Schweiz ett av Europas starkaste landslag, vilket de visade i VM-kvalet. Schweizarna har ett par nyckelspelare i backlinjen avstängda och den blå-gula formen är ständigt på uppåtgående så jag bedömer kvartsfinalspel, som fullt realistiskt. Dit tror jag att England tar sig. Detta är den bästa engelska upplagan sedan ”Svennis” var förbundskapten. Många individuellt skickliga spelare och så har de Harry Kane, en notorisk målgörare. Det är väl Sveriges dilemma, att vi inte har någon riktigt skyttekung men vi gjorde tre på ett försvarsstarkt Mexiko så hoppet lever. Två lag, som imponerat starkt spelmässigt är Spanien och Kroatien. De tror jag möts i den andra kvartsfinalen på den halvan. Varken Ryssland eller Danmark utgör något större hot mot det. Det blir en oviss match. Kroatien med, kanske VM:s bästa mittfältare i Modric och Rakitic. Mot detta mönstrar Spanien, som jag ser det VM:s bästa offensiva uppställning med Inesta, Isco, Silva och Costa. Den fighten vinner Spanien. I min vildaste fantasi spelar Sverige semifinal mot Spanien men där tar äventyret slut för oss. Spanien är ett lag vi haft svårt att vinna mot. I och för sig har vi inte mött dem så ofta. Senast vi vann var i EM-kvalet 2006 och då med 2-0. Jag tror således på en bronsmatch mellan Sverige och Uruguay. Återstår finalen mellan Belgien och Spanien och jag tror vi får en ny världsmästarnation. Belgiens ”gyllene generation” tar hem det här.
Hälsar!
Helgonet 48!

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.