Finaldags

Så är det dags för final, Portugal mot värdnationen Frankrike. Ingen stor sensation även om jag hade räknat med Tyskland i final. Tyskland var för mig det bättre laget, spelmässigt men var, liksom i tidigare matcher, väldigt ineffektiva. Tyskarna hade ett stort spelövertag, skapade massor av bra lägen men var tämligen uddlösa framför mål och då blir det svårt att vinna matcher, även om laget är Tyskland och regerande världsmästare. Man kan inte leva på gamla meriter. Tyskland har saknat en riktig ”striker”. Det gjorde man egentligen vid VM i Brasilien i också men då lyckades Müller med det mesta. Denna gång har han inte haft många rätt vid avslutningarna. Inget egentligen, eftersom han gick mållös från detta mästerskap. Götze, VM-hjälten, har varit helt ur slag och Gomez är inte tillräckligt bra. Tyskarna har fått förlita sig på sina eminenta mittfältare, Kroos, Özil, Draxler och Khedira: De har varit bra men det räckte inte denna gång. Backlinjen har inte varit av samma klass som i VM 2014. Med Lahm borta och Hummels, delvis skadad och dessutom avstängd mot Frankrike är det bara Boateng, som levt upp till förväntningarna. Mot Frankrike avslöjades tyskarnas brister i backlinjen brutalt. Skador försämrade än mer Tysklands möjligheter. Ersättarna har inte hållit samma klass.
Frankrike vann fullt rättvist. De har, det som tyskarna har saknat, en ”striker” av klass. Så här långt, turneringens främste avslutare, Antoine Griezmann. Han var fullständigt lysande mot Tyskland och hade läge, att ytterligare öka på sin målskörd. Frankrike, som lag betraktat, är mer komplett än Tyskland. Har både skickliga individualister, hårt arbetande fotbollsarbetare med Blaise Matuidi i spetsen och en målvakt, Hugo Lloris av yppersta världsklass, turneringens bästa. Den annars så oförvitlige tyske ”goalkeepern”, Manuel Neuer, har annars tillhört mina favoriter men mot Frankrike får han ta på sig fransmännens andra mål. På bänken vann Didier Deschamps matchen mot Joachim Löw. Frankrikes taktik var överlägsen Tysklands.
Semifinalen dömdes av den, i mina ögon, på den här nivån, otillräcklige italienske domaren Nicola Rizzoli. Han dömde också Sveriges match mot Belgien, där han dömde bort ett fullt korrekt mål(Zlatans) och blundade för en, en i mångas ögon, tydlig straffsituation mot Andreas Granqvist. Nicola tycks mest värna om att själv vara i centrum. Denna gång straffades Tyskland hårt. Straffen, som Rizzoli gav Frankrike var feldömd. Han var i övrigt väldigt generös i sina bedömningar mot hemmanationen. Kanske den gode Collina, italienare, en gång utsedd världens bäste domare, nu Uefas domarbas, borde utsett någon annan till att döma matchen mellan Tyskland och Frankrike. Är Nicola Rizzoli det bäste i domarväg Italien kan erbjuda ser det dystert ut för det italienska domarskrået. Nu skall vi dock komma ihåg, att det inte bara handlar om kompetens vid domartillsättningar i stora mästerskap utan att det i lika hög grad är en fråga om politik.
Portugals väg till final har varit betydligt lättare än Frankrikes och de har inte övertygat. Portugiserna har krånglat sig vidare med ett nödrop, haft det rätta flytet. Det var först i semifinalen mot Wales och då i den andra halvleken, som de övertygade. Ronaldos nickmål var ett klassmål, som bara han är mäktig att göra. Frankrike får hållas som stora favoriter men det finns plats för överraskningar i EM-historiken. Danmark 1992, Grekland 2004 ger ett visst hopp för mitt tips, att det är Portugal, som på söndag kommer att kunna titulera sig Europamästare. Det är bra för fotbollen, om Portugal vinner. Ett nytt mästarlag, Portugal har varit tvåa, som bäst 2004 och det skulle kännas bra så att EM-bucklan inte bara vandrar mellan de stora fotbollsländerna.
Det blir en kamp mellan Griezmann och Ronaldo, om vem som skall göra det avgörande målet och den kampen vinner Christian Ronaldo. Det här kommer att bli Ronaldos stora kväll, tro mig. Det finns många kompetenta spelare i båda lagen och det borgar för en bra finalmatch. Vi får hoppas på det. Les Bleus har jag redan kommenterat. I Portugal, är jag, utöver Ronaldo, mest imponerad av den rutinerade försvarsspelaren Pepe, målvakten Rui Patricio, mittfältarna Renato Sanches, Joao Mario och naturligtvis Nani, som man aldrig kan räkna bort. En riktig måltjuv! Sanches är nog det största talangen jag sett på många år, i världsfotbollen.
En sak är säker! Portugal kommer inte att bjuda Frankrike på lika många kontringslägen, som Tyskland gjorde.
Mitt tips får bli 2-1 till Portugal och två mål av Ronaldo.

Hälsar!
Helgonet 48!

About Lars Carlsson

Hej! Jag heter Lars Carlsson och är lärare till yrket. Har ett förflutet inom idrotten. Speciellt fotboll ligger mig varmt om hjärtat. Har under 10 års tid skrivit ett stort antal artiklar om idrotten i Ängelholm. Emellanåt har jag även skrivit jag om samtiden. En del av det materialet kommer jag nu att publicera.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.