Tankar inför 2016

Det var en strålande prestation av ÄFF, att med ett uselt utgångsläge, ta sig sammans under hösten och säkra ett nytt kontrakt. Om knappt två månader är det seriepremiär, hemma mot Syrianska. En bra start är nödvändig för ingen av oss vill väl uppleva, att ännu en säsong slitas mellan hopp och förtvivlan match efter match. Det blev konsekvensen av förra säsongens usla start.
Det ser bättre ut i år, vågar jag påstå trots några tunga spelartapp. Christan har valt att jobba med en mindre spelartrupp i år därför har några spelare försvunnit per automatik. Några hade gjort sitt men spelare, som, Eric Pothast, Rebin Asaad, Pjotr Johanssons hade jag gärna velat ha kvar. Pjotr har för övrigt gjort succé under försäsongen i MFF. Spelarförlusterna kunde varit fler men tack och lov stannar Björn Westerblad och Sebastian Carlsen kvar. Mycket viktiga spelare, som jag ser det, skickliga bollspelare, starka karaktär, som kommer att bli tongivande i laget i år. Speciellt Sebastian, som jag tror under säsongen 2016, kommer att ta ytterligare ett stort kliv i karriären. Nyförvärven har valts med omsorg och med plånboken som utgångspunkt. Något annat val finns inte. Tre nya, Patrik Dyrestam, Philip Bernholtz, Astrit Seljmani, än så länge och det är ingen kvalificerad gissning att tro att samtliga kommer att konkurrera om en plats i startelvan. Martin Rudolfsson räknar jag också som nyförvärv. Martin var skadad större delen av förra säsongen och jag ser spänning fram mot vad han kan prestera 2016. Fortfarande saknar jag en forward, ett komplement till Fredrik Karlsson, som kan öka vår målskörd väsentligt. Det är bara, att titta förra årets tabell. Bara fyra lag var sämre framåt. Kanske den provspelande amerikanen Ryan Finley kan vara en lösning. Vi får hålla tummarna för att det finns resurser för att få honom spelklar. Hursomhelst blir det inte Ryan så måste det bli någon annan.
Bakåt var det ännu värre. Bara Utsikten släppte in fler mål. Dock skall det tilläggas, att det blev bättre efter tränarbytet. Har stora förhoppningar på att Christian kommer att fortsätta sitt fruktbara arbete med att förbättra försvarsspelet. En viktig kugge blir då Johan Eiswohld, ÄFF: s bäste(jämnaste) spelare under förra året. Jag hoppas, att Johan får fortsätta sitt framgångsrika spel, som speldirigent från en mittbacksposition. Förlusten av Eric Pothast är kännbar men jag tror, att Patrik Dyrestam, trots sin ungdom, med råge kommer ersätta Eric. Har visserligen bara sett en match hittills i år men det är ”power” i den grabben. Den typen av spelare har vi saknat.
Träningsmatcherna har gett positiva signaler, visserligen, inledningsvis mot svagt motstånd men den senaste matchen mot allsvenska Falkenberg gav en tydlig fingervisning, om att vi får se ett betydlig vassare ÄFF 2016, att dominera i en hel timme mot allsvenskt motstånd imponerar stort. På lördag står ännu ett allsvenskt lag, Kalmar FF för motståndet, ytterligare en bra värdemätare.
Försäsong är försäsong och alla som har varit med ett tag vet att man inte kan dra för stora växlar av goda resultat i träningsmatcher men visst ser det bättre ut i år. Om några veckor och ett antal träningsmatcher och spel i Svenska Cupen finns det underlag för mer avancerade spekulationer om 2016 men det får vi återkomma till.