Nedräkningen har börjat

På lördag väntar Täbyklubben IK Frej. Ett lag, som i våras bjöd ÄFF på en rejäl runda. ”En obegriplig matchutveckling”, skrev jag då, efter det att ÄFF förlorat med 4-0 mot en föga imponerande motståndare. Obegriplig därför att vi, spelmässigt, hade varit helt överlägsna i första halvlek. Mitt i den överlägsenheten bjöd vi Frej på ett ledningsmål och de var inte sena att utnyttja den bjudningen. Det som utspelades i andra halvlek vill nog spelarna helst inte komma ihåg. På tre ytterligare chanser, lika genröst serverat av hemmalaget, gjorde Täbylaget tre mål till. När slutsignalen gick var det inte orättvist med 0-4. Snacka om kollaps! Nu glömmer vi den matchen. Nu är det nya förutsättningar, som gäller.
ÄFF kommer till spel med ett allt bättre självförtroende. Segern hemma mot Degerfors gav råg i ryggen. Jag kan konstatera, formen har infunnit sig hos vår centrallinje. Våra mittbackar, Johan Eiswohld och Eric Pothast spelade strålande mot Degerfors liksom Sebastian Carlsen på centrala mittfältet. Fredrik Karlsson, som hoppade in i andra halvlek, satte det viktiga 1-1 målet och tycks nu vara på väg tillbaka mot formen efter ett par svaga insatser. Tyvärr är han avstängd mot Frej. Den måttligt imponerande rättskiparen hittade en billig varning, som normalt sett inte ens hade inneburit en tillsägelse. Det springer omkring allt för många svaga domare i ”superettan”. Jag upplever, tyvärr, att domarkvaliteten blivit sämre under denna säsong. Förhoppningsvis axlar Pjotr Johansson Fredriks mantel och blir matchvinnare på lördag. Avstängd är också Vlado Zlojutro men det står spelare på kö att ta över ansvaret så det ser jag inte som ett problem. Viktigast är, som jag ser det, att Christian Ljungberg är tillbaka efter avstängning. Christian har under hösten varit en av våra bästa spelare. Centralt är vi starka, som sagt. Det är på kanterna, framförallt defensivt, vi har problem och då känns det bra, att Fredrik Lundgren och Martin Rudolfsson snart är tillbaka i speldugligt skick även om de, kanske inte, är aktuella till denna match. Det behövs mer konkurrens på kantpositionerna.
Vinst för ” de gula” innebär med största sannolikhet nytt kontrakt utan kval. En poäng betyder, att kvalspöket finns där. Mycket beror naturligtvis på hur de andra matcherna slutar. Det blir en riktig nagelbitare på Vikingavallen i övermorgon. IK Frej kommer att sälja sig dyrt, var så säkra på det men som vanligt är jag optimist och tippar knapp ÄFF-seger, 1-0 eller 2-1.

Helgonet 48!