Ikväll kan kontraktet säkras.

Såg igår GAIS ta en, för dem värdefull, poäng mot Hammarby. Inte det resultat jag hade hoppats på men fullt rättvist. Värt att notera, Hammarby har tappat 11 poäng mot ”bottenlagen” ÄFF och GAIS. Svårt att förstå men ett faktum som också bekräftar att fotboll, som väl är inte är förutsägbart. Det kunde, från vår synvinkel, gått ännu sämre  på ”Gamla Ullevi”. ”Makrillarna” skapade de bästa målchanserna och hade med lite flyt vunnit matchen. Ikväll väntar den första ödesmatchen av två för ”de gula”. Uppdraget för ”Jocke” och laget är att undvika det kval, som i värsta fall leder till spel i division 1 nästa år. I derbyt på Landskrona Idrottsplats möts två hårt prövade lag. Det borde vara uppdukat för fest men det är två lag, som har haft rejäl uppförsbacke under säsongen och vi kan nog inte förvänta oss någon sprudlande tillställning. Värst är det för ”de randiga”, som står på randen till att degraderas. Det är de eller Assyriska, som kommer att få tömma den bittra kalken och följa Husqvarna ner till division 1. Vinnaren i den kampen får chansen att kvala sig kvar.                                                                                                                                                                             Det blir en gastkramande avslutning av serien, både i toppen och i botten. Hammarby, Sundsvall, Ljungskile utkämpar en förtätad kamp om de åtråvärda allsvenska platserna. ÄFF, GAIS, Öster, Syrianska är alla direkt inblandade i streckstriden om att undvika kval. Inget av de här lagen har räknat med kvalspel och kval för dessa lag blir en väldigt negativ upplevelse och därför hoppas jag innerligt att vi i ÄFF skall slippa detta.

Fördel för ÄFF är att vi har kontroll på vårt öde. Ser man till spelprogrammet och vilka lag, som har något att spela för så krävs det nog fyra poäng till för att vara på den säkra sidan. Det kan dock vara avgjort redan efter kvällens matcher. Vinner vi mot BoIS och Jönköping, som har en mikroskopisk chans att nå kval uppåt, samtidigt slår Öster är det klart för vår del. Kanske ett önsketänkande men fullt möjligt. Troligare är att serien avgörs i slutomgången den 2 november. För Landskronas del ser det mörkt ut även om de, förskräcklig tanke, skulle vinna ikväll. I sista omgången möter de Sundsvall på bortaplan, samtidigt som Assyriska tar sig an GAIS hemma. Vinner Södertäljelaget den matchen beseglas troligtvis Landskronalagets öde.

Detta scenario ser jag framför mig ikväll.

ÄFF vinner med 2-0. Jönköping slår Öster och därmed är vi, sportsligt sett, klara för ”Superettan” 2015. Sedan väntar nästa match. Den mot ekonomin och omvärlden. Även den vinner vi!