I nöden prövas vännerna

Efter den väntade förlusten mot Ljungskile, 0-3, var det inte mycket, som talade för ÄFF i Superettan 2015. Skadeläget och avstängningar gjorde det svårt att få till en slagkraftig elva i den kommande matchen mot Husqvarna. Ekonomiskt såg det, om möjligt, ännu värre ut. Resultatlösa diskussioner hade förts med kommunen, om akut hjälp, sedan tidigt i augusti men föreningen fick inga besked överhuvudtaget. Trots oron i föreningen lyckades ÄFF kriga till sig en viktig poäng i bottenmötet mot Husqvarna i den följande omgången.

Efter kommunstyrelsens sammanträde den 29 september kom besked. Kommunledningen vägrade att hjälpa ÄFF, i det akuta ekonomiska läge som uppstått, främst genom den påtvingade flytten till Olympia. Ett beslut som har ifrågasatts av många då Rögle BK, i en liknande sits, fick hjälp i våras.

ÄFF var nu verkligen nere för räkning. Samma kväll, som beskedet kom var det ännu en måstematch, nu mot Syrianska på Ängelholms Idrottsplats. ”De gula ” gör en storstilad insats. Vinner hur rättvist, som helst med 1-0 genom ett elegant nickmål av Monday Samuel på Mikael Dahlgrens precisa inlägg. Ännu en gång visade ÄFF-spelarna prov på en enastående moral och sammanhållning. Undertecknat, som anlände till matchen i halvtid hade väntat en dämpad stämning men det var precis tvärtom. Det var som om alla ÄFF-vänner på läktaren och spelarna på plan knöt näven i fickan och gemensamt skrek ut:

”Nu jävlar skall vi visa dem”.

När Matt i omklädningsrummet efter matchen drog igång segerramsan kände vi alla, som var där, hur en eufori fyllde lokalen. Det kändes som om det nu var ÄFF mot resten av världen. Så var det dock inte. ”I nöden prövas vännerna”, heter det och det visade sig senare i veckan, att ÄFF har många vänner. En fantastisk insamling drogs igång för att hjälpa till och lösa det absolut mest akuta ekonomiska problemen. Fotbollsvänner över stora delar landet bidrog. Den största hjälpen kom dock från personer och företag med stort ÄFF-hjärta. Hotet att serien skulle avgöras genom ÄFF: s konkurs avvärjdes. Fotbollsverige kunde dra en lättnande suck. Även om krisen för ÄFF fortfarande inte är över, känns det skönt att serien kommer att avgöras på plan, i kampen om värdefulla poäng.

Matchen mot Syrianska gav inte bara viktiga poäng. Den gav också tränare Persson nya huvudbry. ÄFF: s två bästa spelare under säsongen, Sebastian Carlsén och Othman El Kabir fick, tvivelaktigt, nya varningar, vilket innebar att de var avstängda mot Varberg. Som om det inte var nog tvingades Eric Pothast utgå efter 34 minuter. Segern i Varberg får med bakgrund mot detta ses, som en bragd, en prestation, som för mig är större än när vi gick till allsvenskt kval 2011.

Jag känner mig ganska säker på att vi kommer att säkra fortsatt spel i ”Superettan” utan kval. Spelarna viker sig inte en tum. Sammanhållning är stark och alla jobbar för varandra. Resultatet kan bara bli ett.

Hyresvärden bör nog redan nu, seriöst fundera på hur arenafrågan 2015 skall lösas.