Det lutar åt kval

Det ser, lindrigt sagt, mörkt ut för ÄFF.  Storförluster mot Degerfors och Värnamo, många spelarskador gör att oddset för poäng mot Ljungskile på måndag är rekordlågt. Skulle vi, trots allt vinna matchen får det betraktas, som årets knall, i stark konkurrens med de dubbla segrarna mot Hammarby. Bohuslänningarna tillhör inte Ängelholmarnas favoritmotståndare. I vårmötet fick ”de gula” en riktig ”käftsmäll”, förlust 0-5. ÄFF vinner fel matcher. Vi har slagit Östersund, Hammarby, Jönköping, alla topplag men tagit stryk av GAIS, Öster, Degerfors och Landskrona, lag som, liksom vi är inblandade i kampen, att undvika det förhatliga kvalstrecket.  Det hade varit bättre, att vi hade besegrat dessa lag. Varför vi har lättare för att ta poäng från topplagen än bottenlagen är svårt att förstå, ja näst intill obegripligt men detta är inget nytt. Studerar man ÄFF: s matcher under ”Superettanåren” är det ett mönster som upprepats under flera säsonger. Det segerrika året 2011 förlorade vi båda matcherna mot Jönköping Södra, som då krigade i botten på tabellen.  Det kostade oss en allsvensk plats. På måndag möter vi seriens, just nu formstarkaste lag och jag har, trots mitt stora ÄFF-hjärta, mycket svårt att tro att det blir något annat än förlust. Det lutar starkt åt kvalspel för både oss och Landskrona BoIS. Direkt nedflyttning tror jag vi slipper. Husqvarna och Assyriska lär bli de lag, som får ”tömma den bittra kalken”. Jag hoppas och tror att laget har andra planer både vad det gäller matchen på måndag och risken för kval.

För mig och andra, som 2001 jobbade med ÄFF sänder Ljungskile positiva signaler. Det var på ”Starke Arvids Arena”, en vacker höstdag, den 20 oktober, som ÄFF för första gången säkrade en plats i elitfotbollen. När Mattias Eriksson i den 25:e spelminuten kvitterade till 1-1, som också blev slutresultatet, innebar det att lilla Ängelholm efter drygt sextio år i skuggan åter fick ett lag i den näst högsta divisionen. Ett oförglömligt minne, mitt absolut bästa under mina drygt 25 år i klubben.

Kom nu och stötta ÄFF på måndag! Det kommer att behövas!