David mot Goliat

Malmö hade inte mycket att sätta emot Real Madrid i gårdagen match i Champions League. Tycker dock att MFF gör en bra match och kommer undan med hedersamma 0-2. Det krävdes emellertid ännu en storstilad insats av Johan Wiland för att hålla siffrorna nere. Johan torde så här långt vara en av turneringens bästa målvakter och det vore tjänstefel, att inte ta ut honom till de avslutande EM-kvalmatcherna. Tycker att flera av Malmöspelarna hävdade sig väl ute på plan och visade mod och försökte utmana spanjorerna, framförallt i den andra halvleken. Rosenberg, naturligtvis men även Tinnerholm stack ut. MFF skapade, av naturliga skäl, inte så många målchanser. Det gick väldigt snabbt där ute och det var inte ofta Malmö fick låna bollen. Statistiken över bollinnehavet var förkrossande till Reals fördel. Trots detta skapade MFF ett par lägen, som med lite flyt kunde resulterat i ett kvitteringsmål och hur det hade gått då kan vi bara spekulera om. Jag tänker på Rosenbergs nick och när Tinnerholm fick fritt skottfält men inte riktigt fick träff på bollen. Naturligtvis var Reals seger hur rättvis som helst och så har de Ronaldo, ett fenomen, som gör skillnad. Det var inte så, att han vände in och ut på MFF: s försvar ideligen men han gör båda målen, elegant, kliniskt och avgör matchen.
Även om Malmö FF är Sveriges överlägset rikaste klubb så är de väldigt små jämfört med Real Madrid. Den spanska storklubben omsätter 5,2 miljarder, MFF knappt 400 miljoner. De allsvenska lagens sammanlagda omsättning är ungefär en tredjedel av Reals. Det är klart att Malmö inte kan konkurrera med Madridlaget eller med PSG för den delen, som omsätter knappt 4 miljarder. Men Malmö FF gör det bra och kan liksom tidigare generationer av allsvenska lag emellanåt hävda sig bra ute i Europa. Jag tänker framförallt på IFK Göteborg, framgångsrikaste svenska laget genom tiderna, på 80-talet och på MFF på 70-talet. Under senaste decennierna har även AIK och HIF haft framgångar i Europaspelet. Det är svårare idag. Topplagen i allsvenskan håller inte samma klass, som förr. När Göteborg och Malmö hade sina stora framgångar spelade halva laget i landslaget. I ett landslag, som hade mycket högre ranking i världsfotbollen än vad Sverige har idag.
Tror att MFF har en bra chans att ta sig till Europe League. Shakhtar Donetsk är en mer resonabel motståndare men det blir inte lätt. Det krävs vinst hemma och minst en poäng på bortaplan för avancemang. Det är också viktigt att fortsätta och förlora ”hedersamt” för att tro på poäng mot ”de stora” är inte realistiskt. Delar Shakhtar och MFF på de inbördes poängen blir det en målskillnadsaffär och matcherna så här långt talar till Malmö FF: s fördel.