Äntligen premiär

Premiär, härligt och på söndag är det dags igen. Assyriska kommer på besök.             Båda lagen är rejält baissade inför säsongen. Båda är tippade att hamna på nedre halvan av tabellen och tros därmed bli inblandade i bottenstriden. Det gör inget. Tips är en sak men det skall avgöras på planen. Orsaken till den svaga tilltron för ÄFF har nog mest att göra med den ekonomiska turbulensen under förra året, då klubben var på väg mot konkurs. Konkurshotet avvärjdes men det återstår mycket arbete innan föreningen är på grön kvist. Resultaten på försäsongen har varit ömsom vin och ömsom vatten. Bottennappen var förlusterna mot division 1- lagen Norrby och Eskilsminne.  Nederlaget mot Norrby, 0-5, får bara inte ske. ÄFF mötte på kort tid fyra division1-lag och vann endast mot Halmia och Landskrona BoIS. Vinsten mot BoIS får ses, som något positivt. Förra året, vid, motsvarande tid, blev det storstryk mot Landskronalaget. Mot allsvenskt motstånd, Djurgården och Norrköping, gjorde ”de gula” emellertid bra resultat, vilket ingav ett visst hopp. Sedan dess har ett positivt träningsläger, med goda matchresultat genomförts. Summa summarum ser det sportsligt mycket bättre ut i år än förra året vid den här tiden.

Många spelare har försvunnit men de har ersatts på ett med råge. Den ende jag kommer att sakna är Mikael Dahlgren, vars offensiva kvaliteter kommer att saknas väldigt mycket. Fredrik Karlsson är, som jag ser det viktigaste nyförvärvet. En forwardstyp, som vi inte haft sedan Simovic.  Måtte han få vara frisk och fri från skador under 2015. Är han det, kommer han att göra minst tio mål under säsongen. Markus Bergholtz återkomst innebär att ÄFF, enligt mig, har, ett av ”Superettans” starkaste centrala mittfält. Tror att Markus innermittfältskollega, Sebastian Carlsén, tar ytterligare ett stort steg framåt i år. I Oscar Berglund har vi en av seriens bästa målvakter och han har bidragit till ett starkt försvarsspel i de matcher han spelat under försäsongen.

Johan Eiswold har, till alla supporters stora glädje, gjort comeback och får ses, som ett nyförvärv. Det spetsar ytterligare konkurrensen om platserna i startelvan, en konkurrens som enligt Jocke blir vassare än på flera år. Det låter lovande och borgar för framgång. Vem skall komplettera Fredrik Karlsson längst fram? Det är det jag funderar mest på. Jag hoppas, att det blir någon ”ynglingarna” Andreas Karlsson och Micke Baggner. Läste i veckan om vårt U-21-lags kross av seriefavoriterna J-Södras dito. I den matchen utmärkte sig Andreas och Micke på ett lysande sätt så kanske blir det deras år i år.

Årets ”Superetta” blir ett getingbo. Det finns, enligt mig ingen uttalad favorit. Skulle jag sätta pengar på något lag får det bli Ljungskile, som var nära förra året och som under en stor del av säsongen 2014, som jag ser det, var seriens bästa lag. Tror inte, att ÄFF kommer att dras in i någon bottenstrid i år även om expertisen tycks tro det.

Att vara ”underdog” tror jag är ett bra utgångsläge för Jocke och hans lag.  Är dock övertygad om att inget lag går säkert för ”de gula” men hur långt det räcker får vi se. Med en bra start kan det bära väldigt långt.