En oviss drabbning

Kan inte säga annat än jag var väldigt orolig efter att ha sett de första 45 minuterna mot IK Frej. Det var mycket felpass och felval från vår sida och IK Frej såg, efter ledningsmålet, ut att gå mot en säker trepoängare. Vi hade bara ett avslut på mål före paus och den förvaltade Ryan Finley suveränt. Väldigt avgörande, att vi lyckades kvittera trots ett spelmässigt underläge. Efter paus blev det mycket bättre och bortsett från två kanonlägen, för hemmalaget, i halvlekens inledning var det ÄFF, som tog tag i taktpinnen och rättvist vann med 2-1. Två saker gladde mig speciellt, Carl Lindells målvaktsspel, kanske hans genombrott som elitmålvakt samt att, förra hemmamatchens suverän, min mening, Vlado Zlojutro fick göra segermålet. Jag tror på fler mål från hans känsliga fötter.
Imorgon kommer IFK Värnamo på besök. Smålandslaget är en av de främsta plantskolorna i svensk fotboll. Från Smålandsklubben kommer Jonas Thern, Michael Svensson, Ulrik Jansson, Patrik Ingelsten och av senare generationer, Viktor Claesson, Simon Thern, Loret Sadiku, Mohammed Bangura, Niklas Hult och Joseph Baffo, inte illa! Brommapojkarna är Sveriges bästa talangfabrik men på andra plats kommer IFK Värnamo.
I pressen utpekas hemmalaget som favorit i morgondagens match. En sanning med modifikation. Ser man till tidigare möten blir det en väldigt oviss utgång men med fördel gästerna. Söndagens match blir den elfte sedan IFK Värnamo gjorde comeback i näst högsta serien 2011. Då var det inte första gången smålänningarna kom på besök till Ängelholm i elitsammanhang. Redan 1935 möttes lagen i dåvarande division 2 södra. På den tiden var det Ängelholms IF, som var stadens stolthet och ”de svartvita” gick oftast segrande ur drabbningarna med ”kamratlaget” från Värnamo. Sedan dess har smålänningar för det mesta hållit till i division 3 men har också gjort 10 säsonger i gamla ”tvåan”.
På tio möten har lagen vunnit vardera tre och 4 slutat oavgjort. Målskillnaden är till Värnamos fördel, 19-15. ÄFF har åkt på två ”käftsmällar”, 2012 och 2014, båda matcherna spelades i Värnamo och slutade 4-0 i hemmafavör. 2013 var det IFK: s tur att åka på storförlust, då de blev rejält utspelade på Finnvedsvallen och ÄFF kunde åka hem med en 5-2-vinst i bagaget. Värnamo blir en svår nöt att knäcka och det är värt att notera, att vi inte lyckats vinna mot smålänningarna, på hemmaplan, sedan 2012 och då med matchens enda mål. De två senaste mötena i Ängelholm har slutat 2-2.
Ser vi till seriestarten är det väl så att vi får hållas som favoriter men det är bara statistik. Smålandslaget har vid sina besök i Ängelholm lyckats ta fram sina bästa kvaliteter och det tror jag de gör imorgon också. Nu vill jag fortsätta på min optimistiska linje och Värnamo är inte lika vassa framåt i år, som tidigare. Per Cederqvist är ett år äldre och vårt mittbackspar Eiswohld, Dyrestam känns väldigt stabila och kommer inte att ge Cederqvist något större utrymme.
Tror att målskyttet lossnar imorgon och mitt tips får bli 3-1 i hemmafavör!
Helgonet 48!